Als leerlingen leren wat gezonde voeding is, verhoogt dat de kans dat zij ook op volwassen leeftijd gezond gedrag vertonen. Er bestaat een duidelijke relatie tussen eetgewoonten en het aanbod van voeding. De overheid heeft daarom als doelstelling dat alle schoolkantines gezond worden. Het Voedingscentrum heeft hiervoor het programma De Gezonde Schoolkantine ontwikkeld, met aandacht voor een gezond aanbod, een aansprekende inrichting en hulp bij opstellen van beleid.

In 2015 vond in de regio Gelderland-Zuid het jongerenonderzoek E-MOVO plaats. De belangrijkste onderzoeksresultaten voor dit thema leest u hieronder.
Groente en fruit: Weinig jongeren eten elke dag fruit en groente, terwijl dit de landelijke norm is voor ‘gezond leven’. Slechts 2 op de 5 jongeren eet elke dag groente. Minder dan 1 op de 3 jongeren eet elke dag fruit. Dit is vergelijkbaar met 2011. Het zijn vooral jongens, vmbo’ers en jongeren uit Rivierenland die minder vaak groente en fruit eten.
Gesuikerde/ zoete drankjes. Bijna de helft van alle jongeren drinkt 2 of meer gesuikerde drankjes per dag. Het zijn vooral jongens en vmbo’ers die 2 of meer gesuikerde drankjes per dag drinken. Vergeleken met de regio Nijmegen drinken leeftijdsgenoten in Rivierenland vaker gesuikerde drankjes en energiedrankjes. Sinds het vorige E-MOVO onderzoek is er in Rivierenland overigens een flinke daling te zien in het aantal jongeren dat energiedrankjes drinkt: van 24% in 2011 naar 14% in 2015.
Meer resultaten:E-MOVO GGD Gelderland-Zuid 2015-2016
Met de Gezonde School-aanpak levert u een bijdrage aan een gezonde ontwikkeling van uw leerlingen en personeel. Daarmee werkt u duurzaam aan betere leerprestaties, want gezonde leerlingen en leerkrachten presteren beter. Onderzoek heeft dit aangetoond. Werken met de Gezonde School-aanpak betekent dat u op vier niveaus werkt aan uw gezondheidsdoel, zodat u maximaal effect behaalt. We noemen deze niveaus ook wel de ‘4 Gezonde School-pijlers’: educatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid.
- Educatie
In de lessen is er structurele aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld door kennis over te dragen over het belang van goede voeding. - Fysieke en sociale omgeving
Er bestaat een duidelijke relatie tussen eetgewoonten en het aanbod van voeding. Wanneer scholen een gezond voedingsaanbod hebben, dan stimuleren en bevorderen ze hiermee gezond eetgedrag. U werkt volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. - Signaleren
Implementeer een goede signalerings- en doorverwijzigingsstructuur voor kinderen met overgewicht of andersoortige problemen rondom voeding/eten. - Beleid
Alle maatregelen voor de gezondheid van leerlingen, zoals het hebben van een Gezonde Kantine of een verbod op grootverpakkingen of energiedrankjes in de school, zijn vastgelegd in het schoolbeleid.
Advies en ondersteuning
De adviseurs Gezonde School begeleiden scholen bij het werken aan een Gezonde School. We ondersteunen bij het ontwikkelen en invoeren van gezondheidsbeleid. Lees meer over deze ondersteuning.
Programma’s en activiteiten
GGD Gelderland-Zuid biedt zelf ook lokale en regionale programma’s en activiteiten aan. Dat aanbod vindt u hier.
Gratis lesmateriaal lenen?
Dat kan! Bij de Uitleenpunten van GGD Gelderland-Zuid kunnen scholen gratis lespakketten en -materialen lenen. Het bestelformulier vindt u hier.
Op www.gezondeschool.nl vindt u alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vindt u enkele veelgebruikte materialen en methodes voor dit thema:
- Gezonde School kantine: is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat de kantine aanbiedt en de manier waarop heeft effect op de keuzes van de leerlingen. In een gezonde schoolkantine valt het oog van de leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, water, groente en fruit. Themaspecialist Marijn Haan ondersteunt scholen bij de ontwikkeling van een Gezonde Schoolkantine.
- Weet wat je eet: dit is een online programma ontwikkeld door het Voedingscentrum, waarmee scholieren in de onderbouw (vmbo, havo, vwo) leren over gezond, veilig en duurzaam eten.
- DoiT: leerlingen gaan actief aan de slag met hun eigen eet- en beweeggewoonten. Speerpunten zijn: verminderen van zittend gedrag, bevorderen van lichaamsbeweging, verminderen van ongezonde voeding en iedere dag ontbijten. Voor 1e en 2e jaars vmbo-leerlingen. Do-iT wordt momenteel vernieuwd. Ook komt er een versie voor het PRO/VSO.
Besteedt uw school aandacht aan de vier pijlers op dit thema? Dan kunt u wellicht het vignet Gezonde School en het themacertificaat behalen. Lees hier de criteria.
Aan de slag?
Wilt u ook een Gezonde School worden? Bekijk hier de werkwijze of neem contact op met de adviseur Gezonde School uit uw gemeente.