Sieppe 1e School vignet relaties & seksualiteit
OBS de Sieppe uit Groesbeek is de eerste school in de regio Gelderland Zuid die het Gezonde School-vignet ‘Relaties en Seksualiteit’ heeft behaald. “Leerkrachten en ouders dachten dat het om seksuele voorlichting ging, maar het is veel breder”.
“We betrekken er verschillende vakken bij, zoals biologie, kunst en muziek. En we bouwen voort op wat we al deden.”, aldus Muriel van Bergen, clusterdirecteur stichting primair onderwijs Groesbeek.
Waarom is de Sieppe begonnen met het thema Relaties en seksualiteit?
Op school vinden we Sociaal Emotionele Ontwikkeling (SEO) belangrijk, hier doen we ook al veel aan. We gebruiken de methode Grip op de groep en Leefstijl. In het lespakket Relaties en Seksualiteit is ook veel aandacht voor SEO, we zoeken naar de verbindingen uit beide methodes. Daarnaast is het thema opgenomen in de landelijke kerndoelen en daar willen we aan voldoen.
Hoe hebben jullie de voorbereiding aangepakt?
Als eerste is een medewerker van de GGD tijdens een vergadering op school geweest om informatie over relationele en seksuele vorming aan het team te geven. Met het team is vervolgens besproken hoe we dit thema vorm wilden geven. We hebben een discussie over de methode gehouden en de methode ingezien. Het team heeft ook filmpjes van lessen gezien en veel geëvalueerd. Je moet de tijd nemen. De GGD heeft een training op school gegeven over het lespakket en de seksuele ontwikkeling. Toen de school het jaar daarna verder ging met het thema heeft de GGD een training over het Vlaggensysteem (grensoverschrijdend gedrag) gegeven aan het team.
Wij geven de lessen uit het lespakket Relaties en Seksualiteit in de ‘Week van de Lentekriebels’ in 3 weken. We betrekken er ook andere vakken bij, zoals biologie, kunst, muziek… Ieder jaar hebben we een gezamenlijke start met de hele school.
Wat waren de reacties van leerkrachten?
Leerkrachten en ouders hadden het beeld dat seksuele en relationele vorming alleen om seksuele voorlichting ging. Maar het is veel breder, het gaat vaak om thema’s die je al doet. Sommige collega’s vonden het aanvankelijk spannend of een taak voor ouders, deze schroom was al gauw overwonnen. Uiteindelijk is iedereen de lessen gaan geven. Bij de evaluatie bleek dat leerkrachten er geen problemen meer mee hadden. We hebben de afspraak dat als iets niet bij je groep past, je het niet, of anders, doet. Dat geldt voor lessen over relaties en seksualiteit, maar voor andere lessen is dat niet anders.
Wat waren de reacties van ouders en kinderen?
Bij ouders merkten we dat het onderwerp veel vragen opriep en we hebben hier op school te maken met verschillende religies. We zijn begonnen met het organiseren van een ouderavond met een improvisatietheater. Door theater werd het luchtig en werden de scherpe kantjes er vanaf gehaald. Na de ouderavond waren de meeste ouders heel positief. Een aantal ouders die moeite met het onderwerp hadden, konden dit wel relativeren. Uiteindelijk is er 1 kind niet bij de lessen aanwezig vanwege religie.
Wij doen de Week van de Lentekriebels nu 3 jaar, in alle groepen. Bij de kinderen merk je dat het onderwerp niet meer raar of spannend is, je ziet echt vooruitgang.
Naar welke criteria werd gevraagd bij het aanvragen van het vignet?
Wij wilden een Gezonde School worden en we hebben als eerste het vignet Relaties en Seksualiteit aangevraagd. Een criterium waar we aan moesten voldoen was dat er structurele aandacht is voor het thema. Dit doen we op verschillende manieren. We hebben onze visie aangepast, in ons onderwijsconcept is relationele en seksuele vorming een terugkerend thema voor alle groepen. Het staat regelmatig op de agenda van de vergadering zoals ook sociaal emotionele ontwikkeling. In groep 5 t/m 8 houden we een leerlingenenquête, waarmee we o.a. onderzoeken of leerlingen zich veilig voelen op school. Ouders informeren we over relationele en seksuele vorming via de schoolgids en een nieuwsbrief. We hebben een filter voor ongewenste sites op de computers gehad, maar in de praktijk bleek dat je daardoor ook op veel andere sites niet meer terecht kon. Daarom hebben we nu de afspraak dat kinderen alleen met toezicht op de computer mogen. In het wekelijkse SEO-overleg staan we stil bij de gedragsregels die er zijn m.b.t. omgang met elkaar.
Hebben jullie nog een tip voor andere scholen?
Houd een ouderavond! Dit werkt preventief tegen onrust en eventuele weerstanden en is beter dan afwachten wat er gaat komen aan reacties van ouders.
Lees meer over Relaties en Seksualiteit en de Week van de lentekriebels
Voorwaarden voor het vignet zijn hier te vinden